Armscor M5 not ejecting high brass hulls

Talk about rifles and shotguns here.
Post Reply
User avatar
gman68w
Member
Member
Posts: 171
Joined: February 27th, 2015, 11:21 pm
Location: Myrtle Beach, SC
Contact:

Armscor M5 not ejecting high brass hulls

Post by gman68w » May 27th, 2018, 6:39 pm

When I first got this thing, I started off shooting RIO buckshot (white hull, roll crimp, high brass). Then I switched to Estate 7 1/2 because it was on sale locally for extra cheap. Recently I put on a KAK extended mag tube on, and went to see how much more of the RIO I could fit in, since the roll crimp stuff is just long enough to mean you can't load the advertised capacity.

Each of the RIO shells got stuck in the chamber. I had to really pull on the action to get it out. Tried a few more low-brass Estate after, no problem. Another RIO, another stuck hull. I tried greasing up the chamber, no difference.

Any ideas what happened? Why all of a sudden doesn't my gun like high brass anymore? Or, it likes it so much it doesn't want to let go?
Jesus sez 'Pack Heat' Luke 22:36: "Then said he unto them, But now,
he that hath a purse, let him take it, and likewise his scrip: and he that
hath no sword, let him sell his garment, and buy one."

GuitarmanNick
Member
Member
Posts: 62
Joined: March 19th, 2017, 10:04 am
Location: Maryland

Re: Armscor M5 not ejecting high brass hulls

Post by GuitarmanNick » May 30th, 2018, 2:27 pm

I am not an expert but will offer what I can. Perhaps it is the shells and trying another manufacturer would confirm or rule that out. Nothing these days seems to be made as well as in the past.

Another thing to check would be for damage or marks in the chamber. Any rough spots would indicate that a polishing is in order. Dirt and accumulated debris may need to be removed using some fine steel wool wrapped around a brush.

User avatar
gman68w
Member
Member
Posts: 171
Joined: February 27th, 2015, 11:21 pm
Location: Myrtle Beach, SC
Contact:

Re: Armscor M5 not ejecting high brass hulls

Post by gman68w » May 30th, 2018, 3:14 pm

It's the same RIO buckshot that worked just fine when I started shooting. It's even the same batch no.
Jesus sez 'Pack Heat' Luke 22:36: "Then said he unto them, But now,
he that hath a purse, let him take it, and likewise his scrip: and he that
hath no sword, let him sell his garment, and buy one."

GuitarmanNick
Member
Member
Posts: 62
Joined: March 19th, 2017, 10:04 am
Location: Maryland

Re: Armscor M5 not ejecting high brass hulls

Post by GuitarmanNick » May 31st, 2018, 11:55 am

Have you thoroughly cleaned and inspected the chamber? You might also check the extractor to make sure it can move freely. There is a small possibility that the extractor is out more than it is supposed to be while gripping the brass and binding. It would have to be extremely dirty or damaged for that to be the case.

Whenever I experience any kind of failure with my guns, cleaning and inspection is in order. Since I completely clean every gun after I shoot it, failures are rare and usually related to ammunition.

Some guns are more difficult to clean and may tend to accumulate deposits over time in small areas especially in the chamber. Removing the barrel occasionally for cleaning will help.

The low brass rounds may have left deposits in the chamber that have not been removed and causing the extraction issues. Feel around with your finger in the chamber and you may feel things that cannot be easily seen. Perhaps something scratched the chamber.

Are you in the habit of placing rounds into your guns after dropping them on the ground without wiping them clean first? Perhaps something was stuck to one and caused a scratch?

Just trying to throw out anything I can think of that might be possible. I doubt that the problem is with the ammo since it has worked well for you in the past. Focus on the chamber and extractor IMO.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest